5 tips om je temperamentvolle, strong-willed kind beter te begrijpen

Een kind met veel temperament en een sterke wil kan een leuke uitdaging zijn voor ouders. Ze kunnen hele sterke emotionele reacties hebben, alles op hun eigen manier willen doen en oude manieren van opvoeden werken vaak niet maar juist averechts.

Het zijn vaak ook hele lieve kinderen, die diep om iets kunnen geven en een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben.

  • Hoe kun je deze kinderen beter begrijpen en ondersteunen?
  • Hoe kun je er voor zorgen dat je kind meewerkt wanneer je dat graag wilt?
  • En hoe blijf je uit de power-struggles?

Hier zijn 5 belangrijke tips:

1. Temperamentvolle kinderen zijn vaak óók heel gevoelig

Het valt misschien minder op, omdat ze zich niet snel terugtrekken als ze moe of overprikkeld zijn, maar juist druk en wild worden. Ze gaan lastige situaties niet zo snel uit de weg maar duiken juist volop in het avontuur. 

Hierdoor is het soms lastig voor een ouder om te zien dat zo’n kind óók heel erg gevoelig is. Gevoelig voor sfeer, geluid, drukte, prikkels, de gevoelens en energie van anderen mensen. 

Totdat ze dit zelf leren voelen en herkennen hebben ze niet de neiging om zichzelf af te remmen 🙂
Maar de prikkels stapelen zich wel op. En dat is waar vaak de heftige uitbarstingen, dwarsheid of boze buien vandaan komen.

2. Die prikkels moeten er vervolgens weer uit

Waar sommige kinderoren een huilbui hebben, lang slapen, of lekker tegen je aan kruipen, zijn temperamentvolle kinderen doorgaans meer geneigd om prikkels er groots uit te gooien. Ze voelen alles heel diep en hebben interne gevoelens. Als ze die eruit gooien komt het er ook groots uit. 

Het is handig om je hier bewust van te zijn. Je kind is niet met opzet ‘vervelend.’ Hij of zij heeft een drukke dag gehad, is moe, heeft honger, voelt zich niet goed.

Fysieke activiteiten kunnen vaak goed helpen. Trampoline springen, rondjes rennen, stoeien, overgooien of voetballen, potje opdrukken (dat laatste vindt mijn zoon van 7 leuk, ik verlies altijd…). 

En als de opgebouwde energie eruit is kun je weer rustige activiteiten kiezen om op te laden en even samen quality time te hebben. 

3. Temperamentvolle kinderen houden van autonomie

Temperamentvolle kinderen met en sterke wil hebben een hele grote behoefte aan autonomie. Aan dingen zelf doen, op hun eigen manier in hun eigen tempo. Maar waarschijnlijk vertel ik je nu niets nieuws 🙂

Ik merk soms dat ouders bang zijn om kinderen te veel ruimte te geven omdat ze niet willen dat een kind verwend wordt of over ze heen loopt. Maar dat zie ik als iets heel anders (zie punt 5).

Deze kinderen leven op van zelfstandigheid en autonomie. Ze vinden het ontzettend fijn om echt gezien en gehoord te worden.

Het helpt als je ze zelf mee laat denken, mee laat helpen en zelf keuzes laat maken. Waar het kan, en passend bij de leeftijd. Meerkeuze opties werken bij jonge kinderen beter. Open vragen zijn dan soms nog te lastig. 

  • Wil je de groene broek of rode broek aan? 
  • Over hoeveel minuten ga je tandenpoetsen? (en dan ook een wekker zetten)
  • Wil jij vandaag de tafel dekken of de afwasmachine inruimen? 
  • Hoe denk jij dat we dit het beste aan kunnen pakken? 
  • We moeten naar gate E21 voor ons vliegtuig, zie jij waar dat is? 
  • Ik wil graag dat je naar bed gaat en jij gaat steeds spelen. Ik merk dat mijn geduld een beetje opraakt maar ik wil het liever gezellig en lief houden. Hoe kunnen we dit oplossen?

Je zult misschien denken bij zo’n laatste vraag dat je kind voorstelt “nou, de hele nacht niet naar bed!” Maar in de praktijk zul je merken dat als je deze kinderen verantwoordelijkheid geeft en mee laat denken ze verrassend graag meewerken. 

4. Ze houden absoluut niet van zinloze en saaaaaie dingen

Kinderen met een sterke wil hebben een natuurlijk weerstand tegen dingen waar ze zelf het nut niet van in zien. Of dingen die ze saai vinden. Dat kan er soms uitzien als lui of verwend, maar het is hun sterke aard die automatisch reageert op (in hun ogen) nutteloze dingen.

Het kan heel erg handig zijn om waar dat gepast is, uitleg te geven waarom iets moet. Als je kind begrijpt dat het een reden heeft dan is het sneller geneigd om mee te werken. Zelfs als zo’n kind het niet eens is met jouw reden is dat altijd nog meer motiverend dan denken dat het volstrekt nutteloos is. 

Dit voorbeeld hoorde ik laatste van een (hele verraste) moeder:

Ze had haar zoon (7) gevraagd zijn rommel op te ruimen. Daar had hij eigenlijk niet echt zin in zei hij. De moeder legde uit: “Nou ik moet mijn eigen rommel ook al op ruimen, en daar heb ik al geen zin in. Dus ik vind het niet zo fijn als ik dan óók nog jouw rommel op moet ruimen.” Tot haar verrassing antwoord haar zoon: “Daar heb je wel een goed punt” En ging vervolgens zijn rommel opruimen.

Het hoeft niet een reden te zijn waar een kind het mee eens is, als ze maar snappen dan het niet ‘zomaar’ of ‘daarom’ is. Dat helpt vaak al enorm. Niet altijd. Maar regelmatig worden veel dingen er wel een stuk makkelijker van.

5. Kinderen met een sterke wil hebben gezonde en super duidelijke grenzen nodig

Het kan erg helpen als je je kind waar het gepast is mee laat denken, ruimte geeft of uitlegt waarom iets moet. Maar temperamentvolle kinderen met een sterke wil hebben ook hele duidelijke grenzen nodig.

Grenzen aangeven hoeft niet boos en hard, dat kan rustig en duidelijk. Als je de neiging hebt te schreeuwen of je geduld te verliezen dan ben je meestal te laat met je grenzen of ga je er vaak overheen.

Kinderen met een sterke wil zoeken grenzen vaak op. Het lijkt misschien alsof ze hun zin willen krijgen. Wat in het moment vast zo is. Maar ze voelen zich veilig bij duidelijkheid en voorspelbaarheid. Ook als ze initieel heftig reageren op een grens.

Soms gebruiken ze een grens om even ergens heel boos over te worden, zodat ze wat prikkels kwijt kunnen.

Mijn zoontje kan dat goed. Dan wil hij bijvoorbeeld opeens snoep eten in bed voor het slapen gaan. Wat we niet doen. Dan wordt hij ontzettend boos, krijgt daarna een dikke huilbui en na veel knuffelen valt hij daarna ontspannen in slaap. 

Deze kinderen hebben intense gevoelens, en die komen er ook intens uit. Daar is niks mis mee. Je mag best boos of teleurgesteld zijn als iets anders gaat dan jij zou willen.

Sommige ouders proberen zulke conflicten of heftige uitbarstingen te voorkomen en geven dan maar toe. Wat leidt tot onduidelijkheid, onrust en nog meer grenzen opzoeken en uitdagen.

Als je iets uitgelegd hebt en je kind geeft niet op, dan kun je gewoon rustig iets herhalen als: “Je weet mijn antwoord. Het is ok als je daar even boos van wordt.”

Leony

Hallo, ik ben Leony! Ik communiceer telepathisch met de ziel van kinderen of volwassenen en zie de wereld in energie. Dat klinkt misschien zweverig maar ik ben een grote fan van nuchter, down-to-earth en gezonde humor. Ik werk al jaren met ouders van nieuwetijdskinderen, ouders van gevoelige, intuïtieve en/of temperamentvolle kinderen die net een beetje 'anders' zijn. Ik help ouders de innerlijke wereld van hun kind nog beter te begrijpen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: